Jinekolojik Hastalıkların Çeşitleri

Jinekolojik hastalıkların çeşitleri arasında pek çok farklı durum yer almaktadır. Kadınların pek çoğunda meydana gelebilmekte olan bu rahatsızlıkların bazı durumlarda çok ciddi olabildiği söylenebilmektedir. Bu nedenle de her kadının belirli bir süre içerisinde düzenli olarak kontrollerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Böylelikle bazı hastalıklar sorun oluşturmadan önce belirlenmekte ve erken dönemde belirlendiğinde dolayı da daha hızlı bir şekilde muayene edilebilmektedir.

İdrar Yolu Sorunları ve Sistit

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunu oldukça sık yaşanan bir durum olduğu söylenebilmektedir. İdrar yaparken yanma hissi oluşum gösterebilmektedir. Aynı zamanda böbreklerin bulunduğu bölgede ağrı oluşumu da gerçekleşebilmektedir.

Rahim Ağzı Yaraları

Rahim ağzı kanalının iç yüzeyini döşemekte olan epitel hücreleri salgı yapıcı özellikler taşımakta ve vajinanın iç yüzeyini de korumaktadır. Halk arasında yara olarak bilinmekte olan bu hastalık aslında değişim bölgesinin rahim ağzı içerisindeki salgı yapıcı olan hücrelerin değişim bölgesindeki zaferinden başka bir şey değildir. Rahim ağzı iltihabının bazen hiçbir belirtisi olmayabilmektedir. Çoğunlukla kadınlarda ağrısız bir şekilde akıntı oluşumu gerçekleşmektedir. Kasık ağrısı beklenmemektedir. Erken dönemde hafif bir kasık ağrısı oluşum gösterebilmektedir. Normalden farklı bir akıntı oluşum göstermekte olduğunda mutlaka dikkatli davranılması ve durumun nedeninin öğrenilmesi için muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistlerine üreme döneminde olan kadınlarda oldukça sık rastlanılmaktadır. Bu kistlerin genellikle büyük bir kısmı herhangi bir sorun oluşturmamakta ve kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak bir kısmı ise oldukça ciddi durumlara neden olabilmektedir. Bundan dolayı da bazı yumurtalık kistleri için cerrahi operasyon gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Pek çok farklı türde kist bulunmakta olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle ilk olarak bu kistin detaylarının belirlenmesi gerekmektedir. Ardından yapılacak olan işlemler bu sayede daha doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Vajinal Enfeksiyonlar

Kadınların çok büyük bir kısmının hayatının belirli bir döneminde bu enfeksiyonu geçirmekte olduğu bilinmektedir. Gebelik, doğum kontrol hapı, antibiyotik kullanımı veya şeker hastalığı bu durumun oluşmasını daha kolay bir hale getirebilmektedir. Tanı içi vajinal salgılardan örnek alınmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri genellikle HPV virüsüne sahip olan kişilerde rastlanılmaktadır. Yıllar boyunca kalan HPV virüsü belirli bir noktadan sonra kadınlarda bu kanserin oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle kadınların düzenli aralıklar ile muayene yaptırması mutlaka önerilmekte olan bir durumdur.

Bu hastalıkların yanı sıra pek çok farklı jinekolojik hastalık bulunmaktadır. Hastalıkların genelinde önemli olan bir durum vardır. Bu ise erken teşhistir. Erken teşhis her hastalık için büyük bir öneme sahiptir. Erken teşhis sayesinde pek çok insan daha hızlı bir şekilde iyileşme gösterebilmektedir.

Miyom

Miyom (myom), jinekolojin hastalıklar arasında en sık karşımıza çıkan hastalıklardan biridir. İyi huylu tümörler arasında adlandırılan miyomlar, genellikle menopoz öncesi süreçte oluşmaktadır. Fibroid - leiomyoma olarak da bilinen miyomların oluşmasına östrojen hormonlar, aile öyküsü gibi durumlar neden olabilmektedir. 

Miyomlar belirti vermeyen kitleler arasındadır ve yalnızca jinekolojik muayene sırasında teşhis edilebilmektedir. Ancak büyüme ve kanserleşme durumda bazı belirtiler verebilmektedir. Büyüyen verya kanserleşen miyom belirtileri ise şu şekildedir: 

  • Düzensiz adet döngüsü ve kanama
  • Karında şişlik
  • Bel ve sırt ağrısı
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Sık idrara çıkma
  • Kabızlık ve karında baskı hissi
  • Gebe kalmada zorluk 

Bu belirtileri yaşayan her kadının mutlaka bir uzmana görünmesi önerilmektedir. Miyomlar genellikle iyi huylu kitleler oldukları için büyüme ihtimallerine karşı düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekmektedir. Büyüme durumunda hastanın yaşı, sağlık geçmişi, çocuk sahibi olup olmadığı gibi durumlar göz önüne alınarak cerrrahi işlemlere başvurulur. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

genital-sigil-tedavisi
Genital Siğil Tedavisi

Genital siğil tedavisi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Öncelikle bu siğill…

Devamını Oku
rahim-agzi-kanseri
Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri, serviks olarak bilinmekte olan rahim ağzında gelişen bir kanserdi…

Devamını Oku